Menu
In dit artikel
Wat is een vertrouwenspersoon? Waarom wordt een vertrouwenspersoon verplicht in 2024? Wanneer is een vertrouwenspersoon verplicht? Interne of externe vertrouwenspersoon? Interne vertrouwenspersoon aanstellen Externe vertrouwenspersoon inhuren Eckcellent als externe vertrouwenspersoon voor je organisatie

Wat is een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is een aangewezen individu binnen (of buiten) een organisatie die fungeert als een vertrouwelijk aanspreekpunt voor medewerkers. Deze persoon biedt een veilige haven waar werknemers terecht kunnen met vertrouwelijke kwesties, problemen of klachten met betrekking tot ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals pesten, discriminatie, intimidatie of andere vormen van wangedrag op de werkvloer. Door het bieden van een vertrouwelijk luisterend oor, advies en ondersteuning aan medewerkers, draagt de vertrouwenspersoon bij aan het creëren van een gezonde werkomgeving waarin openheid, respect, en vertrouwen centraal staan.

Waarom wordt een vertrouwenspersoon verplicht in 2024?

De verplichtstelling van een vertrouwenspersoon in 2024 is een belangrijke stap om ongewenst gedrag op de werkvloer terug te dringen en een veilige werkomgeving voor alle werknemers te waarborgen. Dit initiatief is het resultaat van toenemende aandacht voor de ernstige gevolgen van pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie en agressie op de werkvloer.

Het wetsvoorstel om een vertrouwenspersoon verplicht te maken werd ingediend door Tweede Kamerlid Maatoug van Groen Links. Het voorstel kreeg brede steun en is uiteindelijk aangenomen in de Tweede Kamer. Hiermee wordt het voor werkgevers verplicht gesteld om een vertrouwenspersoon aan te stellen, met als doel om ongewenst gedrag aan te pakken en een veilige werkomgeving te creëren waarin alle werknemers zich gerespecteerd en beschermd voelen.

Wanneer is een vertrouwenspersoon verplicht?

De verplichting tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon geldt voor alle organisaties met 10 of meer werknemers. Om aan de vertrouwenspersoon verplichting te voldoen, kunnen organisaties kiezen voor een interne vertrouwenspersoon aanstellen of een externe vertrouwenspersoon inhuren. Een interne vertrouwenspersoon is een medewerker binnen de organisatie die is aangewezen om deze rol te vervullen. Een externe vertrouwenspersoon daarentegen is een professional van buiten de organisatie die gespecialiseerd is in het bieden van vertrouwelijke ondersteuning en advies aan werknemers.


Interne of externe vertrouwenspersoon?

Bij het voldoen aan de verplichting tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon hebben organisaties de mogelijkheid om te kiezen tussen een interne of externe vertrouwenspersoon. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden van de organisatie.

Interne vertrouwenspersoon aanstellen

Het aanstellen van een interne vertrouwenspersoon kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Allereerst is de interne vertrouwenspersoon vaak goed bekend binnen de organisatie en heeft hij of zij een goed begrip van de bedrijfscultuur en -structuur. Dit kan leiden tot een snellere en gemakkelijkere toegang voor werknemers die ondersteuning nodig hebben. Een ander voordeel is dat de interne vertrouwenspersoon mogelijk al bestaande relaties heeft opgebouwd binnen het bedrijf, wat kan bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een veilige omgeving voor werknemers om hun zorgen te delen.

Echter, er zijn ook nadelen verbonden aan het aanstellen van een interne vertrouwenspersoon. Zo kan de vertrouwelijkheid van gesprekken in gevaar komen, aangezien de interne vertrouwenspersoon nog steeds deel uitmaakt van de organisatie en mogelijk belangenconflicten kan ervaren.

Externe vertrouwenspersoon inhuren

Het inhuren van een externe vertrouwenspersoon kan ook verschillende voordelen bieden. Externe vertrouwenspersonen brengen een professionele en onafhankelijke benadering met zich mee, waardoor werknemers zich mogelijk meer op hun gemak voelen bij het delen van hun zorgen. Een ander voordeel is dat externe vertrouwenspersonen geen deel uitmaken van de organisatie, waardoor de vertrouwelijkheid van gesprekken beter gewaarborgd kan blijven. Dit kan werknemers helpen zich vrijer te voelen om hun problemen te bespreken. Echter, het inhuren van een externe vertrouwenspersoon kan ook duurder zijn en kan leiden tot minder diepgaande kennis van de specifieke bedrijfscultuur en -dynamiek.

Eckcellent als externe vertrouwenspersoon voor je organisatie

Met de verplichting van een vertrouwenspersoon in 2024, staat Eckcellent klaar om organisaties te ondersteunen als externe vertrouwenspersoon. Als gespecialiseerd en ervaren partner bieden wij professionele en vertrouwelijke ondersteuning aan organisaties van elke omvang en sector. Onze vaste tarieven worden bepaald op basis van het aantal medewerkers en betrokkenen binnen jouw organisatie. Daarnaast geldt voor consulten een uurtarief van € 99,00 exclusief btw, waarbij het eerste consult voor uw organisatie gratis is. 

Wij begrijpen dat tijdige ondersteuning cruciaal is bij integriteitskwesties. Daarom streven wij ernaar om binnen één dag beschikbaar te zijn voor alle betrokkenen binnen jouw organisatie die contact met ons opnemen. Aan het einde van elk jaar ontvangt de organisatie een gedetailleerd jaarverslag van ons, waarin het aantal meldingen en het soort meldingen worden gerapporteerd. Daarnaast zullen wij, indien van toepassing, aanbevelingen doen ter verbetering. Deze service is inbegrepen in onze tarieven. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of om een adviesgesprek in te plannen.

Contact
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het