Menu
In dit artikel
Wat is een vertrouwenspersoon in bedrijf? Wat is de rol van een vertrouwenspersoon? Waarom een vertrouwenspersoon? Meer informatie over Eckcellent vertrouwenspersonen

Wat is een vertrouwenspersoon in bedrijf?

Een vertrouwenspersoon is een gespecialiseerde professional die medewerkers ondersteunt bij het omgaan met uiteenlopende kwesties zoals ongewenste omgangsvormen, integriteitskwesties en andere persoonlijke of werkgerelateerde problemen. Maar wat is een vertrouwenspersoon precies? Het is iemand die op vertrouwelijke basis luistert, begeleidt en adviseert en een veilige omgeving biedt waar medewerkers hun zorgen kunnen delen. De vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonde en respectvolle werkomgeving, waarbij de nadruk ligt op preventie en het bieden van een laagdrempelige toegang tot hulp en advies.

Wat is de rol van een vertrouwenspersoon?

De rol van een vertrouwenspersoon is veelzijdig en essentieel voor het waarborgen van een veilige en ethische werkomgeving. Allereerst biedt de vertrouwenspersoon een luisterend oor aan medewerkers die te maken hebben met problemen zoals intimidatie, discriminatie, pesten of andere kwesties. Ze bieden niet alleen een veilige plek om deze zorgen te bespreken, maar geven ook advies over mogelijke vervolgstappen en begeleiden medewerkers bij het indienen van klachten.

Daarnaast speelt de vertrouwenspersoon een preventieve rol door voorlichting en training te geven over gedragscodes en integriteitsbeleid binnen de organisatie. Ze signaleren trends en terugkerende problemen, en adviseren het management over verbeteringen in het beleid en de werkcultuur. Een vertrouwenspersoon handelt altijd op basis van vertrouwelijkheid en biedt een neutrale en onafhankelijke ondersteuning. Ze zijn er om ervoor te zorgen dat elke medewerker zich gehoord en gesteund voelt, en dragen zo bij aan een respectvolle en integere werkomgeving.


Waarom een vertrouwenspersoon?

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is van groot belang voor elk bedrijf dat een veilige en fijne werkomgeving wil bevorderen. Een vertrouwenspersoon biedt een laagdrempelige en vertrouwelijke plek voor medewerkers om hun zorgen te uiten, wat helpt bij het vroegtijdig signaleren en aanpakken van problemen. Een externe vertrouwenspersoon inhuren biedt bovendien voordelen zoals onafhankelijkheid en objectiviteit. Een externe vertrouwenspersoon is niet verbonden aan de organisatie, waardoor medewerkers zich vrijer voelen om openlijk te spreken. Dit kan bijdragen aan een grotere bereidheid onder medewerkers om problemen te melden en op te lossen, wat uiteindelijk leidt tot een gezondere werkcultuur.

Daarnaast draagt een vertrouwenspersoon bij aan het voldoen aan wettelijke verplichtingen en het implementeren van effectieve integriteits- en complianceprogramma's. Door een vertrouwenspersoon aan te stellen, laat een bedrijf zien dat het zich inzet voor de welzijn van zijn medewerkers en het handhaven van hoge ethische standaarden, wat het vertrouwen en de betrokkenheid binnen de organisatie versterkt. Bovendien is vanaf 2024 een vertrouwenspersoon verplicht voor bedrijven met meer dan 10 werknemers.

Meer informatie over Eckcellent vertrouwenspersonen

Als externe vertrouwenspersoon bieden wij onafhankelijke en vertrouwelijke ondersteuning aan medewerkers, zodat zij hun zorgen en problemen in alle vertrouwen kunnen delen. Onze ervaren en LVV-gecertificeerde professionals zijn gespecialiseerd in het behandelen van integriteitskwesties, grensoverschrijdend gedrag en andere werkgerelateerde problemen.

Wilt u meer weten over hoe een vertrouwenspersoon van Eckcellent jouw organisatie kan ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan klaar om je vragen te beantwoorden en je te adviseren over de beste aanpak om een integere en respectvolle werkomgeving te bevorderen. Samen kunnen we werken aan een gezonde en productieve werkcultuur waarin elke medewerker zich veilig en gewaardeerd voelt.

Contact
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het